Hoarding

Hoarding is een verzameldrang die problematische vormen heeft aangenomen. De verzamelaar heeft zo’n moeite met bezittingen weggooien dat zelfs afval kan worden bewaard. De kamers in de woning van de verzamelaar zijn door de opstapeling van spullen niet meer bruikbaar als woonruimte. Bij een ernstige geval van hoarding is het in de keuken bijvoorbeeld gevaarlijk om te koken, in de slaapkamer is het niet meer mogelijk om fatsoenlijk te slapen en in de woonkamer kan je amper nog zitten. Doordat de woning zo overvol staat met spullen is schoonmaken ook niet meer mogelijk en vervuilt het huis snel.

Er ligt vaak een diepere oorzaak ten grondslag aan het hoarden: een psychisch probleem, een traumatische ervaring of een keerpunt in zijn of haar leven. Hierdoor is een snelle oplossing niet mogelijk en zal de woning langzaam moeten worden opgeruimd zodat de hoarder rustig kan wennen aan de veranderingen en de emotionele gevolgen die deze voor hem of haar hebben.

Vaak is er een heel zorgteam betrokken bij het begeleiden van een hoarder. Voor meer informatie of hulp kunt u terecht bij uw gemeente. Hier kunt u ook een WMO-indicatie aanvragen zodat de kosten van een Professional Organizer worden beperkt tot de eigen bijdrage.